Reamintim faptul că scoliozele, hiperlordozele şi cifozele se numără printre tulburările de statică vertebrală, care necesită corecţie posturală şi reechilibrare musculară.
În cazul scoliozelor în care tratamentului ortopedic nu dă rezultate sau în cazul celor care au un unghi mai mare de 50/60 grade se recomandă tratamentul chirurgical prin artrodeza vertebrală cu tija metalică. După operaţie se recomandă un program de gimnastică respiratorie, alături de exerciţii fizice pentru membrele inferioare şi pentru cele superioare, dar fără antrenarea coloanei. Ulterior, exerciţiile de tonifiere musculară se vor adresa şi musculaturii paravertebrale, abdominopelvine şi fesiere.
Tratamentul cifozei începe cu exerciţii de mobilizare pasivă a coloanei vertebrale, până la corectarea şi hipercorectarea cifozei. Tot în scopul obţinerii mobilităţii coloanei se indică suspensiile la scară fixă sau elongaţiile. Poziţia în anteversie a bazinului este o cauză a lordozelor şi a cifozelor. Revenirea lui în poziţie normală se obţine prin exerciţii care antrenează cele două cupluri de muşchi: abdominalii şi fesierii, care se opun acţiunii de lordozare, pe de o parte şi psoasul iliac şi muşchii lombari care flexează coapsa pe bazin, pe de altă parte. Un alt obiectiv al tratamentului este tonifierea muşchilor spatelui, în special a celor paravertebrali, cu care se fixează omoplaţii. Tonifierea se obţine prin contracţii izometrice, cu spatele în poziţie corectată sau hipercorectată. Se recomandă efectuarea exerciţiilor de respiraţie, care contribuie la corectarea cutiei toracice. Pacientul trebuie să fie învăţat să-şi controleze ţinuta pe parcursul zilei, pentru a se forma deprinderea de atitudine corectă fiziologic, alături de tonifierea musculaturii, indică specialiştii kinetoterapeuţi. Raportat la rezultatele investigaţiilor, medicul specialist va recomanda purtarea unui corset pentru oprirea accentuării curburii, efectuarea programului de kinetoterapie sau, daca este cazul, va recomanda o intervenţie chirurgicală.
Vă prezentăm câteva exerciţii pentru redresarea cifozei:
- cu bastonul trecut pe după coate la spate se recomandă mersul pe călcâie;
- cu mâinile drepte sus, mers pe vârfuri cu un baston ţinut de capete;
- în patru labe, alunecare uşoară înainte, menţinând coloana vertebrală dreaptă până se atinge podeaua cu toracele;
- la spalier, flexia genunchilor;
- hiperextensii cu mâinile la ceafă sau ţinând un baston de capete cu coatele întinse.
Tratamentul lordozei va urmări înlăturarea cauzelor care au produs lordoza, după care se va trece la redresarea bazinului şi echilibrarea trunchiului în noua sa poziţie. Fixarea bazinului se realizează prin antagonismul psoasului şi fesierilor, muşchii abdominalii neavând rol în statica bazinului. Tratamentul lordozei începe cu exerciţii de retroversie a bazinului, din decubit dorsal sau stând, cu controlul corecţiei. Se repetă de mai multe ori şi se continuă cu controlul bazinului în timpul mersului şi în timpul exerciţiilor din programul de kinetoterapie. Se ţine cont de faptul că tonifierea musculaturii dorsolombare se face prin contracţii izometrice pe diferite pe regiuni (lombară, toracală), tonifierea abdomenului se face din poziţie corectă cu bazinul în retroversie, este necesară tonifierea musculaturii care asigură rotaţia externă a membrelor şi tonifierea cvadricepsului, precum şi coordonarea respiraţiei diafragmatice cu exerciţiile abdominale.