Alimentele sunt surse de substante nutritive necesare desfasurarii proceselor fiziologice din organism. Hrana zilnica ne asigura nutrimente (proteine, lipide, glucide), micronutrimente (minerale si vitamine) cat si alte substante naturale (fitonutrienti, antocianine, taninuri). Prin acestea se asigura substratul: energetic, functional (sinteza enzimatica, hormonala, acizi nucleici), plastic si reparator al corpului.
Nutritia defineste interactiunile dintre elementele componente prezente in alimentele ingerate si procesul de intretinere, dezvoltare, reproducere, mentinerea starii de sanatate si chiar starea de boala a organismului.
Pentru ca sa ramanem sanatosi, alimentele trebuie sa prezinte anumite calitati:
(a). palatabilitate (sa aiba proprietati organoleptice, adica miros, aspect, gust corespunzatoare)
(b). sa asigure prezenta si disponibilitatea substantelor nutritive (sa nu predispuna la carente)
(c). sa aiba calitatea asteptata (dependenta de modul de pastrare/conservare sau preparare/procesare)
(d). sa nu conduca la imbolnavire (atentie la alergii, intolerante, toxiinfectii alimentare)
(e). sa parcurga etapele fiziologice de ingestie, digestie si absorbtie. Atentie la anomalii structurale din organism ce pot conduce la reflux alimentar gastroesofagian. Interventiile chirurgicale cu indepartarea unor segmente din tubul digestiv, precum gastric sleeve sau diferite afectiuni inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv conduc la modificarea secretiei enzimatice, hormonale sau de mucus, deteriorarea epiteliului intestinal, dereglarea peristalticii sau modificarea starea de sanatate a microbiomului intestinal.
(f). sa asigure prin compozitia lor, participarea corespunzatoare la totalitatea transformarilor biochimice si energetice care au loc in tesuturile organismului.
Mecanismul de reglare al aportului alimentar este complex, existand factori declansatori (enzime, hormoni), precum si centrii nervosi implicati in comportamentul nostru alimentar. Atentie la mancatul emotional ce nu are substrat fiziologic!
Este util sa cunoastem si faptul ca efortul sportiv reprezinta un element de avut in vedere atunci cand vorbim despre nutritie si continutul in calorii si nutrimente ale alimentelor.
Se dezvolta o noua ramura a medicinii, nutrigenomica, ce studiaza interactiunile dintre genomul uman si nutrienti. Altfel spus, vom putea manca anumite alimente care ne protejeaza fata de aparitia unor boli (obezitatea, diabetul zaharat, boli cardiace).
De asemenea, vom reusi sa cunoastem constituentii bioactivi din hrana, care sunt capabili sa declanseze aparitia anumitor imbolnaviri. Vom putea chiar, sa protejam genomul de efectelele nutientilor asupra expresiei genice individuale, dar vom putea proteja (vitamina B12, E, Calciu, Niacina, Folat) si repara deteriorarea genomica aflata in legatura cu deficienta alimentara.
Microbiota intestinala este specifica fiecaruia dintre noi. Este reprezentata de totalitatea microoganismelor ce populeaza intestinul subtire si pe cel gros, fiind o parte importanta a organismului uman. Detine numeroase functii (sinteza, metabolism, imunitate), regland functional organe si sisteme ale corpului uman, conducand la instalarea anumitor patologii cand se dezechilibreaza (SA, Alzheimer).
Microbiomul include totalitatea materialul genetic al tuturor microbilor-bacterii, fungi, protozoare si virusuri ce traiesc in corpul uman. Stiati ca numarul total al genelor tuturor microbilor din microbiomul unei persoane depaseste de 200 de ori numarul genelor din genomul uman?
Modificarea cantitativa si calitativa a microbiotei (evidentiata prin tehnici de genomica intestinala) se numeste disbioza. Cand se insoteste de alterarea structurii mucoasei intestinale, va conduce la cresterea permeabilitatii acesteia fata de bacteriile tolerate imunologic. Se numeste leaky gut sau translocare bacteriana. Inflamatia asociata a peretelui intestinal, alaturi de stimularea in exces a raspunsului imun, initiaza procese patologice complexe locale si sistemice. Acestea sunt: sindromul de colon iritabil, diabet zaharat, afectiuni hepatice, boli autoimune reumatismale, anxietate, depresie. Terapia viitorului va consta in administrarea de antibiotic neabsorbabil, probiotice, prebiotice, suplimente.