Osteoartrita apare odata cu inaintarea in varsta si este conditionata de o serie de factori, printre care traumatismele minore si repetitive, suprasolicitarea articulatiei sau traumatismele severe. De asemenea, poate avea cauze genetice. Osul acoperit de cartilaj incepe sa se ingroase si sa se deformeze, ceea ce duce la limitarea a mobilitatii articulatiei respective.
Procesul inflamator este urmat de o eroziune, o deteriorare treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii, incepand procesul de uzura.
Osteoartrita afecteaza in general varstnicii
Osteoartrita este o boala inflamatorie evolutiva a articulatiilor. Aceasta duce in timp la distrugerea acestora si scaderea mobilitatii, pana la imobilizarea completa. Afecteaza in general persoanele in varsta, cu o frecventa mai mare la femei, dar exista si o forma de artrita reumatoida juvenila care afecteaza copiii.
Cauze genetice sau infectii cu streptococi
Persoanele afectate de artrita au o predispozitie genetica la a dezvolta boala, organismul producand anticorpi si distrugand articulatiile (prezenta factorului reumatoid in sange, anticorp specific). O alta cauza o reprezinta infectiile cu streptococ, riscul fiind mai mare daca acestea sunt contactate in copilarie. Organismul produce anticorpi pentru a distruge microbul dar, in acelasi timp, acestia distrug si articulatiile. Pot afecta inima sau rinichii (reumatism poststreptococic), identificarea anticorpului specific in sange (ASLO) denota prezenta streptococului beta-hemolitic in organism. De asemenea, sunt implicati si factorii de mediu (frig, umezeala), schimbarile de vreme accentuand durerile.
Osteoartrita este o boala lent progresiva, desi evolutia ei este greu de anticipat. In unele cazuri aceasta se stabilizeaza pentru o perioada de cativa ani. De asemenea, osteoartrita intra in perioade de remisiune.
Dureri articulare severe, primul simptom al osteoartritei
Primul semn de boala este durerea articulara, avand ca si caracteristica simetria. Urmeaza rigiditatea (care dureaza mai putin de o ora) dupa perioade de inactivitate, de exemplu in timpul somnului. Dimineata, articulatiile isi regasesc mobilitatea doar dupa o perioada de „incalzire”, a carei durata constituie un bun martor al gradului de inflamatie – redoarea matinala. Local, tegumentul este rosu, chiar violaceu, iar articulatia este adesea umflata, in parte din cauza unei efuziuni de lichid sinovial. Analiza acestuia, dupa prelevare prin punctionarea articulatiei, permite confirmarea caracterului inflamator al bolii si cautarea germenelui patogen sau a microcristalelor.
Tratamentul difera in functie de tipul artritei
Tratamentul artritelor poate fi unul specific: antibiotice pentru artritele septice, uricozurice in cazul gutei, antiinflamatoare si corticosteroizi in poliartrita reumatoida. In majoritatea cazurilor, analgezicele si antiinflamatoarele atenueaza durerea. Unele artrite inflamatorii aseptice pot antrena deformatii sau distrugeri articulare, necesitand uneori o artroplastie (inlocuirea articulatiei cu o proteza), poate chiar o artrodeza (fuzionarea chirurgicala a oaselor articulatiei).
Tratamentul osteoartritei vizeaza incetinirea evolutiei bolii
Tratamentul trebuie inceput cat mai repede. Acesta urmareste incetinirea evolutiei bolii, vindecarea completa avand loc in putine cazuri. Articulatiile afectate de artrita reumatoida se deformeaza, la nivelul bratelor, degetele se umfla, se curbeaza si isi pierd mobilitatea, ajungandu-se la diferite grade de disfunctionalitate.
Obiectivele tratamentului pentru osteoartrita sunt urmatoarele:
- Reducerea simptomelor;
- Mentinerea functiei articulare;
- Minimizarea invaliditatii;
- Limitarea modificarilor structurale.
Tratament medicamentos si exercitii fizice
Tratamentul artritei reumatoide include exercitii fizice si fizioterpie, pentru pastrarea mobilitatii articulare si tratament medicamentos cu antiinflamatoare modificatoare ale bolii, cat mai curand posibil de la identificarea primelor simptome. Cu cat se incepe mai devreme tratamentul, cu atat beneficiile vor fi mai evidente. Pentru intretinere se pot folosi si medicamente pe baza de condroitin si glucozamin, pentru a ajuta articulatiile sa se refaca. Condroitinul si glucozaminul fac parte in mod natural din structura articulara, avand rol in formarea capsulei articulare.
Afectarea unei singure articulatii duce la monoartrită. In momentul in care sunt afectate doua, trei sau patru articulatii, este vorba de oligoartrita. Daca procesul inflamator intereseaza mai mult de patru articulatii, diagnosticul este de poliartrita.