Băile terapeutice sunt proceduri care utilizează apa la diferite temperaturi şi în diferite stări de agregare, putându-se adăuga şi o serie de substanţe cu rol terapeutic.
Băile fiind proceduri solicitante, este indicat a se efectua la 30 minute-2-3 ore după servirea mesei, în cursul dimineţii şi nu sunt recomandate după efort fizic intens sau în stări de tensiune psihică.
Imersia în apă se face lent, pacientul fiind supravegheat, iar după baie urmează o perioadă de odihnă. Băile pot fi generale sau parţiale. Băile generale pot fi simple: băi la temperatura de neutralitate termică, băi reci şi răcoroase, băi peste temperatura de neutralitate, băi de aburi, băi de aer cald sau pot fi băi medicinale, care conţin diferite substanţe cu rol terapeutic (iod, sare, plante medicinale, bioxid de carbon, oxigen, hidrogen sulfurat). Băile parţiale pot fi şi ele medicinale.
Băile generale simple pot fi:
Băi la temperatura de neutralitate termică sau indiferenţă termică de 34-35°C şi durează 10-30-60 minute, având o acţiune de tonifiere sau sedare uşoară.
Băi reci (18-22°C) sau răcoroase (28-32°C), indicate în obezitate, hipotiroidism, diabet zaharat, după stări de oboseală sau efort intelectual intense, fiind contraindicate în afecţiunile cardiace, nevroze, afecţiuni ale organelor interne decompensate, boli debilitante, afecţiuni dermatologice şi circulatorii periferice. Există mai multe variante ale băilor reci sau răcoroase: băi de imersiune (15-18°C), indicate în boli infecţioase febrile, după proceduri de termoterapie intensă şi în stări de astenie fizică; baie cu valuri (28-32°C), având o durată de 3-4 minute, indicată în stări de astenie, convalescenţă, surmenaj; baia de jumătate (32°C), în care pacientul nu intră complet în apă, asociindu-se şi alte proceduri, simultane, aplicaţia devenind o metodologie terapeutică.
Băi cu temperaturi care depăşesc temperatura de neutralitate termică, putând fi calde (36-37°C, cu o durată de 15-30 minute, se aplică sub formă de băi simple, băi de kinetoterapie şi băi cu masaj), hiperterme (38-39°C, se aplică sub formă de băi hiperterme simple şi băi hiperterme ascendente) şi băi intens hiperterme (peste 40°C). Baia caldă simplă are acţiune miorelaxantă şi sedativă generală, antrenând şi procesul de termoreglare. Baia kinetoterapeutică este o baie simplă, caldă, în care se execută, sub apă, exerciţii analitice şi globale (sintetice) pasive şi active, putându-se asocia masajul subacval (baia cu masaj) sau duşul subacval. Indicate pentru aceste proceduri sunt afecţiunile posttraumatice, ortopedice, reumatismale cronice degenerative şi inflamatorii, neurologice. Mobilizarea sub apă este facilă şi puţin dureroasă (efectele sunt antialgic şi sedativ, miorelaxant şi de creştere a complianţei ţesutului conjunctiv). La rândul lor, băile hiperterme produc o suprasolicitare atât a sistemului nervos şi a aparatului cardiovascular, cât şi a proceselor metabolice. Băile hiperterme ascendente se preferă celor simple. De la o temperatură de 35°C se ajunge la temperaturi ale apei de până la 41°-43°C, durata băii fiind de 60-90 minute. Creşterea temperaturii centrale va determina, prin stimularea proceselor de termoreglare, excitaţia sistemului nervos, a celui cardiovascular şi creşterea proceselor metabolice. Indicaţiile pentru aceste băi ascendente cuprind bolile reumatismale cronice degenerative şi inflamatorii, în special spondilita anchilozantă, nevralgiile cronice, nevrite, astmul bronşic, intoxicaţii cronice, obezitatea.