Din punct de vedere conceptual, am putea afirma că metoda Pilates se bazează pe premise care, la prima vedere, par diametral opuse. Execuţia mişcărilor se realizează în mod conştient, interconectând nivelul interior, mental, cu exteriorul organismului. În timpul exerciţiilor se lucrează relaxat, cu mintea eliberată de alte gânduri, utilizând puterea de concentrare a creierului în vederea coordonării mişcărilor. La sfârşitul exerciţiilor va exista o strânsă conexiune între două aspecte: acumularea energiei psihice şi tonifiere fizică.
Execuţia mişcărilor se bazează pe fluiditatea exerciţiilor, care decurg unul din altul, precum şi pe o mare precizie. Fiecare mişcare în parte are un punct precis de unde începe şi unul unde se termină. Mişcarea nu se opreşte însă nicio clipă, sfârşitul unei mişcări reprezentând de fapt începutul alteia. Ea se execută firesc, fără să se resimtă punctele de iniţiere şi nici cele de final. Oprirea într-un anumit punct la fiecare mişcare pentru a o executa de mai multe ori nu reprezintă o pauză, ci un loc de unde stretchingul sau mişcarea se continuă. Fiecare exerciţiu constituie un punct de plecare pentru următoarea mişcare. Mai mult, atunci când exerciţiile sunt executate corect, interiorul nostru mental devine originea fiecărei mişcări în parte.
Pentru a ne menţine coloana vertebrală într-o poziţie adecvată, trebuie să ne tonifiem musculatura abdominală. Aceasta ne asigură şi o postură corectă, cu umerii coborâţi, gâtul care pare că se înalţă şi coloana vertebrală care stă din ce în ce mai dreaptă. Învăţând cum să ne controlam regiunea abdominală, vom dobândi o stare fizică bună şi un tonus psihic pe măsură. Dacă reuşim să ne concentram asupra fiecărei mişcări în parte, vizualizând mental fiecare mişcare executată, dobândim un control asupra psihicului nostru.
Puterea de concentrare ne va oferi controlul necesar execuţiei fiecărui exerciţiu. Mişcările nu trebuie să fie rapide sau cu întreruperi. Metoda Pilates reprezintă deci o serie de exerciţii executate controlat, care se adresează fiecărei părţi a corpului. Mişcările lente şi fluide necesită, după cum arătam, o mare precizie, care solicită la rândul ei un bun control fizic al corpului.
Pentru corectarea sau chiar prevenirea scoliozei este necesar să identificăm tendinţa de înclinare a coloanei pacientului spre stânga sau spre dreapta şi apoi să-l ajutăm să devină conştient de poziţia corpului său în orice moment al zilei.
Medicul specialist va indica grupele musculare asupra cărora trebuie să se insiste pe parcursul exerciţiilor, precum şi contraindicaţiile, diminuând cât este posibil riscul apariţiei unei întinderi musculare sau chiar a unor leziuni mai grave. Specialiştii recomandă un exerciţiu de încălzire, după cum urmează: se ridică mâna dreaptă deasupra capului şi se apleacă trunchiul în lateral în partea stângă. Din această poziţie se roteşte corpul spre dreapta şi, prin aplecare, se ajunge în sprijin pe genunchiul drept. Se poziţionează mâinile pe genunchiul drept şi se îndreaptă trunchiul uşor spre dreapta. Se revine în poziţia neutră a coloanei şi se repetă pentru cealaltă parte. Rolul acestui exerciţiu nu este numai de a pregăti corpul pentru alte exerciţii, ci şi pentru a ajuta pacientul să conştientizeze care parte a coloanei are probleme. Aplicând acelaşi principiu la toate tipurile de activitate fizică, exerciţiile Pilates au ca scop redarea elasticităţii musculare, precum şi tonifierea grupelor musculare hipotone. Exerciţiile Pilates sunt indicate şi recomandate pentru toate persoanele cu probleme ale spatelui sau cu leziuni musculare şi care găsesc astfel, o activitate cu efect de prevenire şi, în acelaşi timp, de refacere. Metoda Pilates poate fi integrată în programele de reabilitare medicală şi se poate desfăşura în centre specializate sau la domiciliul pacientului.