Picioarele poartă greutatea corpului pe toată durata vieţii. Ele sunt supuse, astfel, diferitelor contexte suprasolicitante, precum:
- ortostatismul sau statul prelungit în picioare,
- mersul timp îndelungat, uneori în ritm alert, cu purtarea unor greutăţi, inclusiv kilogramele în plus (supraponderalitate, obezitate, sarcina etc.), peste greutatea corporală normală,
- alergarea/joggingul sau practicarea unor sporturi în mod neadecvat sau suprasolicitant,
- încălţămintea neadecvată (ca dimensiuni, formă, înălţime a tocurilor, grosimea tălpii, materialul din care este confecţionată, calitatea finisajelor, modelul).
Picioarele încep să sufere şi să prezinte probleme de sănătate ca urmare a stresului suportat zi de zi. Iată doar o parte a listei suferinţelor îndurate de picioarele noastre:
- senzaţia de picioarele grele şi obosite,
- senzaţia de înţepături în talpă,
- durerile la nivelul articulaţiilor gleznei şi articulaţiilor mici ale degetelor,
- apariţia ciocurilor sau osteofitelor în călcâi,
- inflamaţia fasciei plantei sau tălpii, cu dureri la mers, la urcatul şi coborâtul scărilor, la purtarea anumitor pantofi,
- bătăturile,
- unghiile încarnate,
- montul sau bunionul şi inflamaţia locală, numită bursită a articulaţiei degetului mare,
- prăbuşirea bolţii plantare cu apariţia piciorului plat.
Avem în vedere, pe de o parte, faptul că picioarele sunt unele dintre cele mai solicitate părţi ale corpului şi, pe de altă parte, faptul că ele primesc doar o mică parte din atenţia noastră zilnică. Acesta este şi motivul pentru care o mulţime de persoane constată că au o serie de probleme de sănătate ale picioarelor lor.
Să trecem în revistă cele mai frecvente suferinţe şi probleme la care pot fi supuse picioarele noastre, precum şi cauzele care le produc.
Mirosurile neplăcute ale picioarelor pot avea drept cauze:
– purtarea unor pantofi închişi ermetic, care nu lasă picioarele se respire sau purtarea unor şosete ori ciorapi din nailon, pe toată durata zilei, fără a fi schimbaţi;
– îngrijirea precară a picioarelor, având în vedere faptul că acestea necesită o atenţie suplimentară datorită ph-ului pielii (care se modifică prin prezenţa transpiraţiei şi care permite unei bacterii saprofite, care trăieşte la suprafaţa pielii, să treacă la acţiune).
Piciorul atletului sau Tinea pedis. Tinea pedis este o ciupercă ce trăieşte la întuneric şi se hrăneşte cu materia organică reprezentată de keratină. Această suferinţă este dezvoltată de sportivii care stau mult timp încălţaţi cu pantofi sport şi care desfăşoară activitate sportivă însoţită de transpiraţie abundentă.
Cea mai comună cauză a durerilor de călcâie este fasciita plantară. Aceasta constă în inflamaţia fasciei plantare, un ţesut fibros situat între piele şi ţesutul grăsos subcutanat, care are rolul de a face legătura între călcâi şi degetele picioarelor.
Piciorul plat reprezintă o situaţie des întâlnită şi constă în prăbuşirea arcurilor piciorului, însoţită de rotaţia internă sau inversia piciorului, constatată la nivelul gleznei.
Bătăturile reprezintă hiperkeratoze ale pielii piciorului sau îngroşarea stratului superficial, ca urmare a presiunii exagerate exercitate asupra ei. Bătăturile se formează la locul în care proeminenţele osoase iau contact, presează şi se lovesc de pereţii pantofilor.
Bunioanele sau monturile reprezintă o deformare des întâlnită a antepiciorului. Ele se întâlnesc adesea la persoanele de sex feminin care poartă încălţăminte cu calapod îngust, tocuri şi vârf ascuţit.