Afecţiune caracterizată prin dureri provocate de inflamaţia ţesuturilor din vecinătatea articulaţiei umărului sau periarticulare, care duc la disfuncţionalitate până la blocarea umărului. Inflamaţia poate fi la nivelul tendoanelor care acţionează muşchii rotatori, responsabili de mişcarea de rotaţie a umărului (cel mai frecvent afectat fiind muşchiul supraspinos), la nivelul bursei seroase subacromiodeltoidiene (spaţiul de alunecare dintre muşchiul deltoid şi acromion, pe de o parte şi muşchii rotatori, pe de alta) şi/sau a capsulei articulaţiei scapulohumerale (între omoplat sau scapulă şi humerus).
Periartrita este favorizată de factori congenitali – spaţiul prea strâmt între tendoanele muşchilor rotatori şi bolta osoasă subacromială – sau este dobândită prin utilizarea profesională sau sportivă excesivă şi/sau repetitivă a articulaţiei umărului.
Simptomele pot varia de la durere moderată la nivelul umărului, fără ca mişcările să fie limitate, din cauza unei tendinite a muşchiului supraspinos sau a muşchiului lung al bicepsului, până la durere intensă, acută, a umărului, cu limitarea totală a mişcărilor acestuia, în legătură cu o inflamaţie a bursei seroase (bursita).
Blocarea umărului – algodistrofia – este cauzată şi de retracţia cu îngroşarea capsulei articulare a umărului (capsulita retractilă), fiind o afecţiune foarte dureroasă, în care mişcările umărului sunt aproape imposibile (umăr îngheţat). Se mai poate constata un umăr pseudoparalitic, provocat de o ruptură tendinoasă, frecventă la sportivi, durere puţin intensă, dar pacientul nu poate mişca umărul.
Se administrează, după caz, miorelaxante şi antiinflamatoare local (gel, cremă, infiltraţii), oral sau injecţii intramusculare şi fiziokinetoterapie. Se poate practica şi o puncţie a lichidului inflamator sau repararea chirurgicală a tendonului rupt. Imobilizarea relativă sau absolută a articulaţiei umărului reprezintă o atitudine adjuvantă.
În cazul umărului acut hiperalgic, se poate ca durerea să nu cedeze la antiinflamatoarele nesteroidiene, iar infiltraţiile sunt imposibile, deoarece simpla atingere este extrem de dureroasă. Se recurge la corticoterapie şi se recomandă prednison sau dexametazonă, pe cale orală, 30-40 mg/zi, 10-14 zile. După ce durerile se reduc, se poate lua în considerare şi corticoterapia locală – infiltraţii. Umărul blocat beneficiază de tratamentul antiinflamator doar la început, când doare, şi se recurge la antiinflamatoarele nesteroidiene – indometacin, ketonal, diclofenac, ibuprofen, celecoxib etc.
Pentru recuperarea mobilităţii articulare la nivelul umărului importante sunt kinetoterapia şi fizioterapia. Pentru reeducare funcţională sau recuperarea mobilităţii sunt necesare buna cooperare şi participarea activă a bolnavului. Adesea, se ajunge la intervenţie ortopedico-chiurgicală sau artroscopie a umărului.
Umărul trebuie mobilizat precoce, pe măsură ce se administrează tratamentul medicamentos complex – antiinflamatoare nesteroidiene sau corticoterapie administrată general şi/sau local, antialgice, antidepresive triciclice, miorelaxante.
Kinetoterapia vizează recuperarea mobilităţii, iniţial prin abordarea a structurilor necontractile ale umărului (capsula, ligamentele, bursa, tendoanele) şi, ulterior, prin abordarea structurilor contractile (muşchii).
Fizioterapia constă în termoterapie locală sau diatermie de profunzime (parafină, unde scurte), electroterapie analgetică şi decontracturantă (curenţi diadinamici, interferenţiali, curent galvanic sub forma galvanoionizărilor), masaj trofic şi decontracturant, ultrasonoforeză, laserterapie, hidrokinetoterapie.