Specialiştii din domeniu vă îndeamnă să priviţi cu încredere programele de gimnastică efectuate cu ajutorul echipamentelor specializate!
Atâta timp cât ele se desfăşoară sub supravegherea unei persoane cu pregătire şi experienţă, aceste programe vă vor aduce doar beneficii. Vă ajută la păstrarea stării de sănătate, la recuperarea unor deficite funcţionale instalate după o boală, dacă este cazul, sau vă asistă în efortul dumneavoastră de a arata bine şi de a fi în perfectă formă.
O primă întrebare care se ridică este: să merg la o sală de gimnastică sau să-mi achiziţionez aparatele şi să practic activitate fizică la domiciliu ? Devine investiţia în echipamente de gimnastică o decizie fericită? Apoi vine şi întrebarea: am făcut alegerea sau achiziţia corectă? Şi dacă mai stăm mult pe gânduri, se mai iveşte o întrebare, firească: există cumva riscul unor accidente sau incidente nedorite utilizând echipamentul de gimnastică la sală sau la domiciliu ?
Iată câteva dintre întrebările la care vă propun să răspundem împreună.
Starea de sănătate şi gimnastica reprezintă două noţiuni aflate în înterdependenţă.
Majoritatea centrelor sau sălilor de fitness, gimnastică aerobică sau a celor de întreţinere şi recuperare a deficitelor funcţionale ar trebui să funcţioneze având specialişti în domeniu, precum profesor de gimnastică, antrenor de fitness, medic specialist în întreţinere şi recuperare medicală, kineto sau fiziokinetoterapeut.
Echipamentul de fitness sau de gimnastică trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
să fie dotat cu monitoare şi senzori pentru frecvenţa cardiacă, nivelul efortului atins, contorizarea numărului de calorii arse
să fie adaptat nivelului propriu de efort şi la starea iniţială de antrenament fizic
să-şi adapteze parametrii de funcţionare la eventualele afecţiuni de care suferim (boli cardio-vasculare, pulmonare, venolimfatice, arteriale, suferinţe ale aparatului locomotor) sau unor deficienţe funcţionale pe care le putem avea (atrofie musculară după purtarea unui aparat gipsat, corset, orteze, repausul la pat după o gripă sau o criză de lumbago)
să prezinte un design plăcut, atragător, să nu produca zgomot la utilizare, să fie curat
să aiba dimensiuni corespunzătoare scopului urmărit şi spaţiului alocat
să fie adaptabile propriilor dimensiuni ale segmentelor corpului
să fie confortabile iar mişcările pe care le promovează să fie uşor de învăţat şi de executat
să fie de calitate iar părţile componente să fie uşor de manevrat
să includă componente care se adresează atât antrenamentului aerobic (fitness aerobic), cât şi celui de creştere a forţei şi rezistenţei
să permită efectuarea exerciţiilor de stretching şi antrenamentul musculaturii abdominale.
Programele urmate trebuie să se desfăşoare cu o frecvenţă de trei şedinţe săptămânal, să fie atractive prin succesiunea mişcărilor executate şi a aparatelor folosite şi să prevină apariţia fenomenului de oboseală.
Dacă vorbim despre programe de recuperare medicală, ele ar trebui să se desfăşoare zilnic, pe o durată de timp stabilită de medicul specialist de recuperare medicală.
Antrenamentul aerobic sau fitness-ul aerobic, antrenamentele de creştere a forţei şi rezistenţei musculare, stretching-ul, programele de relaxare şi de întreţinere, cele de remodelare corporală au ca principal scop menţinerea stării de sănătate, a capacităţii noastre vitale, a bunei functionalităţi a aparatelor şi sistemelor corpului, la creşterea rezistenţei globale a organismului faţă de agresiunile microbiene sau virale (infecţii sau gripă) şi la eliberarea de stresul la care suntem supuşi zilnic.