Reamintim cititorilor noştri că discopatia vertebrală lombară reprezintă manifestarea clinică a afectării discului intervertebral lombar în diferite grade, de la degenerescenţă până la hernia de disc lombară.
Lombosciatica reprezintă semnul clinic care se manifestă prin durerea de spate cu iradiere pe picior şi care are drept cauză ieşirea/hernierea discului lombar de la locul lui şi compresiunea unei rădăcini nervoase. Lumbago este tot un semn clinic, care are ca efect durerea spatelui, cauza fiind tot o afectare a discului lombar (discopatie), dar de natură musculoligamentară, fără risc chirurgical. Lombosacralgia este o durere lombară inferioară de cauză mecanică şi poate fi generată atât de suferinţa ţesuturilor moi lombare, cât şi de afectarea structurilor vertebrale (disc, ligamente, pediculi vertebrali, articulaţii vertebrale posterioare). Vorbim despre discopatie vertebrală lombară cu diferite faze evolutive.
Discopatia vertebrală lombară evoluează în 4 faze.
Hernia de disc lombară reprezintă faza numărul 3, iar stenoza de canal lombar în contextual modificărilor de spondilodiscartroză este faza numărul 4. Când discul este afectat uşor, are aspect deshidratat pe RMN, iar pacientul prezintă dureri lombare episodice, fără blocaj lombar şi fără contractura musculară paravertebrala lombară, ne găsim în faza 1. Când discul a degenerat, spaţiul discal este pensat, discul este uşor protruzionat sau bombat posterior pe imaginile RMN, iar durerile lombare sunt intense şi poate
apărea blocaj lombar prin contractura musculaturii paravertebrale lombare, ne aflăm în faza 2. Ambele faze se rezolvă prin tratament conservator antiinflamator şi decontracturant. Atunci când discul este afectat serios, degenerat, fragmentat şi herniat în canalul lombar, unde comprimă una sau mai multe rădăcini nervoase, apare durerea lombară cu iradiere pe picior, asociată cu amorţeală/parestezii cu sau fără pareză. Aceasta este faza 3 şi are mai multe stadii, în funcţie de afectarea neurologică secundară herniei de disc lombară. În această fază este foarte important să fie efectuat un examen RMN de coloană lombară şi va trebui consultat un medic neurochirurg pentru a vedea dacă este necesară o intervenţie chirurgicală de ablaţie a herniei de disc lombare. Faza 4 este faza de discartroză vertebrală lombară, adică uzura avansată a coloanei la care se asociază pe lângă afectarea propriu-zisă a discului, afectarea articulaţiilor şi stenoza de canal lombar. Această faza are indicaţie chirurgicală numai în cazuri selecţionate cu afectare neurologică, ne informează specialiştii.
Factori declanşatori în lombosciatică
De menţionat, un aspect destul de important, şi anume, acela că nu doar suprasolicitarea statică sau dinamică a coloanei vertebrale lombare este generatoare de suferinţă, ci şi temperatura rece de afară, căreia i se asociază umiditatea mediului ambiant, poate declanşa o criză dureroasă lombară, urmată de iradierea durerii pe picior şi de instalarea şi a celorlalte semne însoţitoare menţionate mai sus, mergând până la pareză.
Terapiile medicale ale afecţiunilor lombare
Tratamentul acestor afecţiuni poate fi medicamentos, de posturare, fizioterapie şi program de kinetoterapie, ne informează specialiştii în medicină fizică şi de recuperare medicală, dar şi cei în medicină sportivă. Programul Williams sau şcoala spatelui reprezintă programele de kinetoterapie utilizate în patologia coloanei vertebrale lombare, în scop profilactic sau terapeutic, şi de prevenire a viitoarelor recăderi. Programele de recuperare medicală se realizează personalizat, variind de la un pacient la altul, fiind în funcţie de etapa evolutivă, localizarea afecţiunii, vârsta şi profesia acestuia.
În perioada acută, când durerile lombosacrale sunt intense, cu sau fără iradiere, pacientului i se recomandă repaus absolut cu posturare în poziţie antalgică, pentru cel puţin 3 zile. În perioada subacută, durerile la mişcările active au mai cedat şi cele de repaus au dispărut, iar în perioada cronică pacientul îşi poate mobiliza coloana vertebrală, durerile fiind moderate. În timpul mersului şi a ortostatismului, durerile pot să apară doar după o perioadă mai lungă de timp sau la expunerea la frig. Tuturor acestor pacienţi, indiferent de faza evolutivă, li se recomandă tratament medicamentos, fizioterapie, masaj terapeutic, program de electroanalgezie, laserterapie şi, la final, programul Williams raportat la starea clinică. Exerciţiile Williams se iniţiază pentru a asupliza trunchiul inferior, constând în exerciţii de remobilizare/asuplizare a coloanei lombare prin basculări de bazin şi întinderea/stretchingul musculaturii paravertebrale. În perioada cronică se continuă asuplizarea lombară şi se tonifică musculatura paravertebrală.