In primul rand, se abordeaza terapia cognitiv comportamentala, ca forma de psihoterapie in scopul identificarii problemelor pornind de la studierea relatiei dintre ganduri, emotie si comportament. Se are in vedere conceptul conform caruia gandurile noastre cu referire la o anumita situatie ne afecteaza felul in care simtim emotional si ne resimtim fizic.
Strategiile terapeutice cuprind si gestionarea regulilor privind igiena somnului. Se iau in consideratie si afectiunile deja descrise, precum si medicatia persoanei care sufera de tulburare de somn.
Tratamentul medicamentos utilizeaza medicamentele sedativ-hipnotice, care pot fi: benzodiazepine (alprozalam, nitrazepam) si non-benzodiazepine (zolpidem), antidepresive cu actiune hipnotica (amitriptilina). Este util ca aceste medicamente sa fie recomanadate pe termen scurt, de 2-4 saptamani.
In scopul tratarii tulburarilor de somn mai exista si metode alternative, precum: administrarea unor suplimente alimentare (melatonina, valeriana, mac, passiflora), acupunctura, meditatie, tehnici de relaxare, masaj, meloterapie, hipnoza etc.
Va recomand sa avem in vedere ca exista putine situatii fara rezolvare iar somnul nu se afla printre acestea. Cu incredere in propriile decizii si cu ajutorul medicinii moderne, va urez sa aveti somnul usor!
Citeste si:
Tipuri de somn
Dereglarile de somn si cauzele acestora