Ce este electrostimularea şi cum acţionează ea
Aparatele de electrostimulare, electrogimnastică sau gimnastică pasivă furnizează curenţi electrici de joasă frecvenţă, cu impulsuri sau trenuri de impulsuri, modulate în frecvenţă, intensitate sau timp. Frecvenţele utilizate sunt de 30-50 Hz iar durata impulsurilor este cuprinsă între 0,1-5 ms.
Electrostimularea reprezintă din punct de vedere terapeutic, o modalitate de reeducare funcţională a maselor sau grupelor musculare cu forţă musculară scăzută. Electrostimularea mai poate reprezenta şi o variantă rapidă de a câştiga forţă musculară, de a asigura tonus muscular şi rezistenţă la efort.
Un alt aspect al electrostimulării se află în legătură cu obiectivele de scădere ponderală, de întreţinere şi creştere a forţei musculare, cât şi de remodelare corporală prin body building cu ajutorul electrogimnasticii pasive.
Alături de scăderea ponderală, programele de electrostimulare permit şi drenaj venolimfatic, cu îndepărtarea lichidelor stagnante sub formă de edeme, permit şi terapie anticelulitică dar şi de remodelare corporală pe calea creşterii tonusului, forţei şi rezistenţei musculare la efort.
Care sunt avantajele şi dezavantajele, cât şi efectele asupra muşchilor şi a altor ţesuturi
În termeni de specialitate, stimularea muşchiului normal inervat se numeşte electrostimulare musculară izometrică. Electrostimularea se face direct pe masa musculară normoinervată, se realizează contracţii izometrice cu durate variabile, cuprinse între 5-10 secunde, intensităţile fiind variabile, atingând însă pragul metabolic al muşchiului vizat. După şedinţele de electrostimulare izometrică, creşte forţa musculară cu 0,6-3,6% pe şedinţă, acest tip de electrogimnastică fiind o metodã comparabilă cu celelalte metode de creştere a forţei musculare.
După antrenarea muşchilor sănătoşi prin electrostimulare se poate creşte forţa musculară cu un consum energetic redus dar cu randament crescut. Studiile au arătat faptul că, pentru contracţiile voluntare izometrice efectuate cu 75% din valoarea contracţiei maxime, după 5 săptămâni se obţine o ameliorare a forţei musculare de 18%.
Activarea unui muşchi prin electrostimulare conduce la o creştere de forţã musculară şi pe muşchiul aflat pe membrul opus cu 15%, după 5 săptămâni de antrenament prin electrogimnastică.
Câte şedinţe se fac, cum acţionează electrostimularea asupra scăderii ponderale şi cât durează o cură
În gimnastica musculară este activată circulaţia sanguină locoregională şi este activată lipoliza sau topirea depozitelor de grăsime care vor oferi în mod direct suportul activităţii de contracţie musculară desfaşurată.
Concluzia o reprezintă diminuarea depozitelor adipoase, scăderea circumferinţei zonelor vizate de către electrostimulare şi pierderea unor kilograme suplimentare.
Sunt necesare 24-36 de şedinţe de electrostimulare, efectuate cu o frecvenţă de 3 şedinţe săptămânal pentru ca să se constate o scădere ponderală cuprinsă între 3-5 kilograme. Menţinerea şi consolidarea rezultatelor se face prin continuarea şedinţelor cu aceeaşi frecvenţă de 3 şedinţe săptămânal şi asocierea unui regim alimentar care să excudă dulciurile şi făinoasele, grăsimile şi preparatele (prăjituri, produsele de patiserie) care combină toate aceste principii alimentare, numite şi aducătoare de calorii goale. Se vor exclude şi băuturile alcoolice sau nealcoolice dar dulci şi carbogazoase.
Un tratament adecvat trebuie sã dureze cel putin 6 luni şi va fi urmat de o scădere ponderalã de până la 10-15 kilograme.
.
Contraindicaţiile electrostimulării
Prezenţa materialelor de osteosinteză la persoanele operate pentru fractură
Femeile gravide
Copiii în perioadă de creştere, la nivelul nucleilor de osificare
Persoanele cu cardiopatie ischemică, cele cu hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, status post accident vascular, toate aflate în stadii grave sau decompensate
Tulburările de sensibilitate cutanată
Tumorile canceroase sau statusul post neoplasm operat
Epilepsia
Limitele extreme de vârstă, precum copiii sub 16 ani şi adulţii peste 65 de ani