Tratamentul profilactic are scopul de a înlătura cauzele ce duc la modificarea ţinutei corecte a trunchiului şi centurilor scapulohumerală şi pelvină, cu apariţia deviaţiilor vertebrale.
Modificările staturo-posturale ale coloanei vertebrale apar în timpul perioadei de creştere şi dezvoltare a organismului, între 12 şi 24 de ani. Ne referim mai ales la poziţia copilului în bancă la şcoală sau la masa de lucru acasă, în faţa calculatorului, unde îşi petrece mult timp. Se recomandă utilizarea băncilor individuale prevăzute cu reglaje ale elementelor componente – scaun, pupitru, loc de sprijin pentru picioare -, care pot fi adaptate uşor, în funcţie de dimensiunile generale sau ale segmentelor aparatului locomotor ale elevului. La domiciliu, masa de studiu va fi adaptată la dimensiunile copilului, distanţa faţă de planul de studiu fiind suficientă pentru a nu induce tulburări de acuitate vizuală cu cefalee, ameţeală, dificultăţi de concentrare. Se recomandă montarea unei oglinzi într-o poziţie care să permită redresarea sub control vizual a poziţiei coloanei vertebrale pe durata şederii la masa de studiu, precum şi fracţionarea activităţii, prin pauze de 20 de minute la interval de 2 ore de studiu sau activitate statică. În aceste pauze se va odihni privirea, se vor executa mişcări uşoare ale capului, gâtului şi spatelui, umerilor şi membrelor, precum lateralităţi ale trunchiului, ridicări şi coborâri ale umerilor, rotaţii şi scuturări ale braţelor, uşoare mişcări de masaj şi exerciţii de respiraţie, mers pe vârfuri şi pe călcâie, uşoare genuflexiuni, redresarea posturii în faţa oglinzii, exerciţii de izometrie interesând lanţurile cinematice ale membrelor şi trunchiului, care presupun contracţii musculare ale mai multor grupe musculare în acelaşi timp, ceea ce măreşte rezistenţa la efort, nu doar forţa musculară etc.
Se va avea în vedere şi problema ghiozdanului sau genţii pe care copiii le poartă, recomandându-se ca în clasă să se monteze dulapuri pentru rechizitele care nu este necesar să fie duse/aduse de la domiciliu la şcoală. Forma, greutatea şi dimensiunea, ca şi modul în care se poartă sacul de sport, geanta, ghiozdanul, sunt elemente care pot favoriza afecţiuni la nivelul coloanei vertebrale sau al centurii scapulohumerale, dar pot sta şi la baza producerii unor incidente la nivelul părţilor moi sau structurilor mioentezoarticulare – entorse, elongaţii sau întinderi de tendoane ori rupturi musculare, chisturi sinoviale, acumularea de lichid intraarticular, dureri de ceafă sau de cap, instalarea unui sindrom vertiginos etc.
Menţinerea sănătăţii şi prevenirea instalării tulburărilor de statică la nivelul coloanei vertebrale se pot realiza şi prin participarea la orele de educaţie fizică şi sportivă din programa de învăţământ sau prin sporturi adecvate vârstei şi perioadei de creştere: înot, gimnastică la sală. Dacă elevul este diagnosticat cu cifoză, scolioză, cifoscolioază, hiperlordoză, însoţite sau nu de dureri musculare la nivel cervical, dorsal sau lombar, trebuie obţinut un certificat medical care să-i ateste diagnosticul, documentat din punct de vedere medical. Recomandăm şi insistăm asupra acestui aspect, pentru ca elevul să nu fie scutit de orele de educaţie fizică, ci să participe la programul de gimnastică medicală, pe care îl învaţă sub îndrumarea unui kinetoterapeut specialist, la recomandarea medicului de recuperare medicală, într-un centru de specialitate cu experienţă în domeniu. Rugăm părinţii să aleagă cu grijă serviciul sau centrul de recuperare medicală unde elevul să fie luat în evidenţă, unde îşi învaţă corect programul de gimnastică medicală şi unde va fi verificat periodic.
Asigurarea odihnei zilnice de minimum 8 ore, precum şi respectarea unui regim igieno-dietetic adecvat necesitaţilor vârstei reprezintă alte recomandări pe care le adresăm părinţilor şi elevilor.