Biofeedback este o tehnică de medicină complementară sau alternativă cu ajutorul căreia o persoană se antrenează să-şi îmbunătăţească starea de sănătate, pe calea controlului voluntar.
În ce constă terapia biofeedback
Devenind o metodă terapeutică, această tehnică învaţă pacientul cum să-şi modifice sau să-şi controleze reacţiile fiziologice ale organismului prin schimbarea gândurilor, emoţiilor sau comportamentului. Sunt vizate anumite procese sau funcţii ale corpului care, în mod normal, se desfăşoară involuntar, precum frecvenţa cardiacă, presiunea sângelui, tensiunea musculară şi temperatura cutanată. În timpul şedinţei, terapeutul aplică senzori electrici pe diferite zone ale corpului pacientului. Scopul este de a-i monitoriza starea fiziologică a organismului, cum ar fi undele cerebrale, frecvenţa cardiacă, temperatura corpului sau tensiunea musculară.
Aceste informaţii sunt transpuse prin intermediul semnalului sonor sau luminos intermitent.
Astfel, electrozii ataşaţi pe tegument culeg informaţiile, pe care le afişează pe un monitor, pentru ca, ulterior, cu ajutorul unui medic sau terapeut specializat în terapie prin biofeedback, persoana în cauză să înveţe cum să-şi modifice ritmul cardiac, de exemplu.
Care este rolul medicului
Medicul sau terapeutul ajută pacientul, atât fizic cât şi mental, pe calea încercării şi erorii, să-şi controleze singur activitatea mentală care conduce la modificările fizice dorite. Rezultatele sunt afişate pe un monitor, în timp ce pacientul încearcă să-şi controleze funcţia respectivă. Monitorul emite un semnal sonor sau vizual, în funcţie de abilitatea pacientului în controlarea funcţiei (precum scăderea ritmului cardiac sau scăderea tensiunii arteriale, modificarea temperaturii corporale sau reducerea tonusului muscular). Ulterior, această performanţă nu se va mai baza pe informaţiile culese şi afişate pe monitor. Tehnica de biofeedback reprezintă o terapie eficientă în contextul multor afecţiuni, precum hipertensiunea arterială, cefaleea tensională, cefaleea migrenoasă, durerea cronică şi incontinenţa urinară.
Câştigul pacientului
Pacientul învaţă să-şi relaxeze musculatura, să-şi crească temperatura corpului, să-şi stăpânească sindromul dureros, să-şi regleze valorile tensiunii arteriale, deoarece senzorii de biofeedback oferă informaţiile necesare înţelegerii schimbărilor subtile petrecute în interiorul organismului. Astfel, tehnica de biofeedback învaţă pacienţii cum să-şi utilizeze mintea pentru a-şi controla organismul, contribuind astfel la menţinerea stării lor generale de sănătate sau asigurându-şi realizarea performanţei fizice. Adesea, această tehnică este utilizată şi ca tehnică de relaxare. De exemplu, prin tehnica de biofeedback pot fi identificaţi muşchii care cauzează durerile de cap (cefaleea). Astfel, prin deprinderea modului de a realiza schimbări fizice pozitive, cum ar fi relaxarea musculaturii specifice, durerile de cap pot fi atenuate sau tratate fără a fi necesară administrarea unui tratament medicamentos.
Când este terapia biofeedback o alternativă
Tehnica de biofeedback: oferă o metodă terapeutică noninvazivă, poate reduce sau elimina necesitatea tratamentului medicamentos, poate fi un tratament alternativ pentru pacienţii care nu pot tolera medicamentele specifice afecţiunii de care suferă sau atunci când medicamentele nu oferă rezultatele aşteptate, poate constitui o alternativă la medicamentele necesare pentru tratarea anumitor afecţiuni în timpul sarcinii, determină oamenii să se ocupe mai mult de propria lor sănătate, participând în mod conştient la menţinerea acesteia la parametrii funcţionali.
Şedinţele de biofeedback
O şedinţă de biofeedback durează între 30 şi 60 minute. Numărul şi durata şedinţelor sunt determinate de starea generală de sănătate şi de capacitatea pacientului de a învăţa să-şi controleze răspunsurile fizice. Specialiştii în terapie prin tehnica biofeedback se pot selecta dintre medici specializaţi în psihiatrie, psihologi, asistente medicale, medici dentişti. Pentru a învăţa aceste tehnici de biofeedback şi pentru a se instala un rezultat vizibil, majoritatea oamenilor au nevoie de aproximativ 8-12 şedinţe. În ceea ce priveşte cefaleea, incontinenţa sfincteriană, sindromul Raynaud, sunt necesare cel puţin 10 şedinţe săptămânale, în timp ce pentru hipertensiune arterială sunt necesare cel puţin 20 de şedinţe săptămânale pentru a se ajunge la un rezultat vizibil. Este recomandat să se realizeze exerciţii mentale cel puţin 5-10 minute zilnic. Aparatura pentru tehnica de biofeedback poate fi folosită şi acasă. Scopul final este ca, prin exerciţiu, pacienţii să reuşească să-şi controleze tonusul muscular sau circulaţia sanguină fără ajutorul monitorului.