Somnul este o necesitate fiziologica de refacere a organismului.
Noi, adultii avem nevoie in medie, de 7-8 ore de somn zilnic. Dormim astfel, aproape o treime din viata. Un numar mai mic sau mai mare de ore dormite, se asociaza cu cresterea ratei mortalitatii, arata studiile. Stilul de viata sanatos presupune sa mergem la culcare cu 1-2 ore inainte de miezul noptii.
Succesiunea somn-veghe se supune ritmului circadian. Acesta este un ritm biologic coordonat de o zona a creierului nostru, numita hipotalamus. Ritmul circadian se refera la toate modificarile ritmice fiziologice zilnice ale organismului și la comportamentul legat de succesiunea lumina-intuneric pe durata unei zile (24h).
Ritmurile fiziologice se refera la: ritmul inimii, frecventa respiratiei, secretia de hormoni, temperatura corpului, nu doar la ciclul somn-veghe. Nou nascutii dorm pana la 18 ore zilnic, pana isi stabilesc acest ritm numit circadian, dependent de succesiunea dintre noapte si zi (ritmul dintre intuneric si lumina).
Pe parcursul somnului are loc suprimarea temporara a starii de constienta, cu reducerea activitatii creierului, scaderea sensibilitatiii, relaxarea musculaturii si incetinirea functiilor vitale. Scade ritmul respirator, frecventa cardiaca, tensiunea arteriala, scade temperatura corporala, scade functia secretorie, se incetineste functia renala si metabolismul. In schimb, creste procesul de sinteza celulara cu refacere tisulara. Este stimulata functia endocrina si creste nivelul hormonului de crestere, a celor tiroidieni si a melatoninei. Melatonina, numita si hormonul intunericului, este secretata de glanda epifiza (pineala), fiind derivata din serotonina. Melanina moduleaza ritmul circadian si sezonier.
Rolul somnului
Somnul conditioneaza buna desfasurare a proceselor fiziologice care au loc in organismul uman. Somnul imbunatateste stare de sanatate.
Lipsa de somn poate conduce la decompensarea sau aparitia anumitor afectiuni (AVC, IMA, HTA, anxietate, depresie) ori la scaderea sperantei de viata. Procesele metabolice pot fi influentate negativ la persoanele care dorm mai putin de 5 ore pe noapte. Se poate ajunge la diabet zaharat, infectii sau viroze respiratorii, mult mai frecvente, prin scaderea imunitatii organismului.
Somnul sustine refacerea fizica, inlatura stare de oboseala, creste perfomanta intelectuala, asigura procesul de invatare, creste capacitatea de concentrare si calitatea de a decide in situatii critice.
Somnul imbunatateste atentia, vigilenta si moduleaza comportamentul prin modul in care ne gestionam emotiile.
Citeste si:
Tipuri de somn
Dereglarile de somn si cauzele acestora
Cum tratam tulburarile de somn