Antrenamentul prin vibratie sau “vibration training” (Whole Body Vibration sau WBV) reprezinta un nou concept de antrenament, flexibil si cu eficienta crescuta, ce poate fi raportat la terapiile fizicale de recuperare medicala, la promovarea si mentinerea starii de bine, dar poate fi si o metoda de antrenament sportiv.
Antrenamentul prin vibratie are o influenta pozitiva asupra muschilor, vaselor sangvine, structurilor conjunctive articulare, asupra sistemului osos, dar si in reglarea secretiei hormonale. Acest efect fiziologic complex, manifestat asupra sistemelor organismului uman, confera sistemului vibrator sau platformei vibratorii rolul unui echipament de antrenament unic.
Ce presupune antrenamentul prin vibratie?
Actiunea platformei vibratorii se bazeaza pe reflexul de intindere sau „strain reflex”. Vibratia mecanica a platformei este transferata corpului, astfel incat muschii se contracta si se relaxeaza involuntar sau automat, intens si continuu. Aceasta actiune reflexa nu poate fi intrerupta sau oprita. Datorita frecventei inalte a vibratiilor paltformei, efectul acestei reactii este si foarte intens si mult mai rapid fata de miscarile voluntare normale. Acest lucru face ca numarul de miscari sau contractii pe unitatea de timp sa fie mult mai crescut. Sa ne imaginam ca avem 30 de secunde pentru a executa exercitiul la scarita, cu o viteza de 2 trepte pe seconda. Musculatura membrelor inferioare va executa un numar de 120 de contractii, adica 60 de contractii excentrice si 60 de contractii concentrice. Pentru o frecventa de 30 de Hz, se vor executa 30 de contractii musculare la fiecare secunda, astfel incat, pentru o durata a exercitiului sau antrenamentului de 30 de secunde, se va atinge performanta executiei unui numar de 900 de contractii musculare sau reactive/reactionale, in tot acest interval de timp.
Placa vibratorie se foloseste usor, asigurand un antrenament complet, in minimum 15-20 de minute, cu o frecventa de trei sedinte saptamanal. De asemenea, nu necesita achizitionarea unui echipament sportiv special.
Cum ne ajuta aceasta tehnica?
Alaturi de aceasta actiune mecanica asupra musculaturii, antrenamentul pe platforma vibratorie conduce, de asemenea, si la o serie de efecte fiziologice, precum:
Pierderi reduse sau scazute ale proteinelor musculare; Cresterea secretiei hormonale; Imbunatatirea procesului regenerativ si a fluxului sangvin sistemic si periferic (inclusiv la nivelul maselor musculare), precum si drenaj venolimfatic; Scaderea demineralizarii osoase, ceea ce duce la reducerea osteoporozei, prin cresterea densitatii minerale osoase. Antrenamentul prin vibratii asigura, de asemenea: Tonifierea musculaturii; Imbunatatirea mobilitatii articulare, prin pozitiile adoptate pe platforma, in timpul antrenamentului, inclusiv la persoanele de varsta a treia; Imbunatatirea coordonarii miscarilor si a controlului mersului, util persoanelor de varsta a treia; Analgezie la pacientii cu dureri musculoscheletale de diferite origini, in special din cadrul durerilor de spate, prin efectul decontracturant-miorelaxant; Confort si echilibru psihic. Antrenamentul vibrator poate deveni pentru multi dintre noi un stil de viata, nu doar o tehnica de antrenament.
Beneficiile utilizarii acestui mod de antrenament sunt extinse, pornind de la sfera recuperarii medicale dupa accidente rutiere, casnice si sportive, pana la scaderea ponderala dorita, intretinerea starii de sanatate si remodelare corporala, cu pierderea kilogramelor suplimentare, dar si cu eliminarea depozitelor de celulita. Totodata, aceasta tehnica imbunatateste forta si rezistenta musculara, miscarile articulare si coordoneaza miscarile in activitati sau ipostaze cinematice complexe.
Platforma vibratorie realizeaza cele descrise, prin stimularea sistemului neuromuscular, datorata cresterii activitatii neuronale pe durata antrenamentului WBV, comparativ cu valorile bazale, prin cresterea numarului si imbunatatirea sincronizarii activittaii unitatilor motorii recrutate/implicate in contractie. In paralel cu inhibitia musculaturii antagoniste si prin cresterea nivelurilor plasmatice ale hormonului somatotrop (STH), a testosteronului si a cortizonului plasmatic se activeaza si musculatura agonista.
Domeniile de utilizare a antrenamentului vibrator sunt:
Cele ale cresterii performantelor sportive, mai ales prin efectele datorate cresterii vitezei de executie, a flexibilitatii si fortei musculare, in special a celei explozive; Cele ale recuperarii medicale/functionale, prin cresterea performantelor motorii, prin efectele analgetice, decontracturante si de imbunatatire neta a circulatiei sistemice si periferice, arteriale si venolimfatice; Cele de crestere a densitatii minerale osoase si a mobilitatii articulare.